SOLLICITATIETIPS VOOR JOUW SOLLICITATIEGESPREK

Het sollicitatiegesprek

Gefeliciteerd! Je bent uitgenodigd voor het sollicitatiegesprek. Hoe bereid je het sollicitatiegesprek voor, hoe beantwoord je sollicitatievragen en welke vragen kun je zelf stellen? Al deze informatie vind je in dit artikel.

Soorten sollicitatiegesprekken

Weten welke soorten sollicitatiegesprekken er zijn, kan je helpen bij de voorbereiding van een sollicitatiegesprek. In de eerste fase van een sollicitatiegesprek geven veel recruiters de voorkeur aan een telefonisch sollicitatiegesprek boven een persoonlijk gesprek. Of het nu gaat om een parttime- of fulltime baan of stage; hieronder vind je een aantal soorten sollicitatiegesprekken waarmee je te maken kan krijgen. Ben je meer op zoek naar algemene tips om je voor te bereiden Geen zorgen, die hebben we ook!

1. Telefonisch sollicitatiegesprek

Een telefonisch sollicitatiegesprek stelt de werkgever in staat om meer te weten te komen over jou en waarom je solliciteerde voor deze functie. De werkgever kan een aantal competentiegerichte vragen stellen om erachter te komen of je geschikt bent voor de functie. Geen idee wat dat inhoudt? Geen zorgen, wij leggen het je allemaal uit.

Voorbereiden van een telefonisch sollicitatiegesprek

  • Kies een rustig plekje zonder achtergrondgeluiden of afleiding. Woon je in een studentenhuis? Laat je huisgenoten dan vooraf weten dat je een sollicitatiegesprek hebt.
  • Valt er niet te onderhandelen met je huisgenoten? Dan kun je natuurlijk altijd nog naar je school.
  • Het voordeel van een telefonisch gesprek? De recruiter kan je aantekeningen niet zien. Maar hier dus gebruik van! Geef alvast antwoord op de meest gestelde sollicitatievragen.

  • Kleed je netjes aan. Zo bereid je je mentaal beter voor en kom je ook zelfverzekerder over.

2. Video sollicitatiegesprek

Een video sollicitatiegesprek kan plaatsvinden op Skype of Hangout en is een populaire methode aan het worden om kandidaten te interviewen. Waarom? Veel bedrijven zijn ver gelegen of zelfs in een ander land, dus is dit een handige manier om iemand te interviewen. Scheelt weer reiskosten en reistijd!

Voorbereiden van een video sollicitatiegesprek

  • Zorg ervoor dat je wifi en webcam het doen. Anders is je interview snel voorbij.
  • Is je kamer opgeruimd? Als je tijdens het gesprek in je slaapkamer zit, zorg dan dat de achtergrond representatief is en dat er geen vuile was te zien is.
  • Voldoende verlichting - de recruiter wilt je kunnen zien - zorg er dus voor dat je in een goed verlichte ruimte bent.
  • Kleed je netjes aan. Vergeet niet dat de bovenste helft van je lichaam nog steeds te zien is, kies daarom iets geschikts uit (je kunt je pantoffels nog steeds aanhouden).
  • Oefen met een vriend(in). Dit is ook een goede manier om uit te vinden of de internetverbinding sterk genoeg is en de verlichting goed is.

3. Persoonlijk sollicitatiegesprek

Een face-to-face sollicitatiegesprek is zeer gebruikelijk en komt dan ook het meest voor. Het spreekt voor zich dat je de recruiter in het echt gaat ontmoeten, dus verwacht een handdruk, een praatje en natuurlijk de reis naar het sollicitatiegesprek.

Voorbereiden van een persoonlijk sollicitatiegesprek

  • Oefen je handdruk! Een stevige handdruk laat vaak een goede indruk achter.
  • Denk aan je lichaamstaal. Ga niet languit in een stoel zitten (hoe comfortabel ook).
  • Kom op tijd! Het liefst ben je zo’n 10 minuten te vroeg bij je afspraak, een mogelijke kleine vertraging levert je dan geen stress op.

4. Groepssollicitaties

Groepsgesprekken worden normaal gesproken gevoerd door maximaal 3 interviewers en ongeveer 10 betrokken kandidaten. Je krijgt verschillende taken om zo de werkgever een indruk te geven van de manier waarop je alleen en in een team werkt en welke houding je aanneemt.

Voorbereiden van groepssollicitaties

  • Zorg dat je een introductie voorbereid hebt. We weten allemaal dat je geen tweede kans krijgt op een eerste indruk.
  • Teamwork makes the dream work. Ja, iedereen is competitief, maar de recruiters zullen kijken naar de enthousiaste teamspelers.
  • Luister naar anderen. Het kan lastig zijn om je interview met meerderen tegelijk te hebben, maar onthoud waar je het voor doet.
  • Ontspan en geniet ervan! Vergeet niet dat iedereen in hetzelfde schuitje zit, dus haal diep adem voordat je naar binnen loopt en de sollicitatie rockt.

sollicitatietips voor jouw sollicitatiegesprek

Ben je nog steeds op zoek naar een (bij)baan?

Check dan nu onze bijbanen, stages en fulltime banen die beschikbaar zijn!

Interview

Sollicitatiegesprek voorbereiden

Ondertussen weet je hoe je je het best kunt voorbereiden voor de verschillende soorten gesprekken. Natuurlijk gelden er ook wat algemene voorbereidingen. We hoeven je natuurlijk niet uit te leggen dat een goede voorbereiding van je sollicitatiegesprek het halve werk is. Zenuwen zijn compleet normaal, dit laat juist zien dat je het graag wilt. Om de zenuwen zoveel mogelijk de baas te blijven, hier een handige checklist voor het voorbereiden van je sollicitatiegesprek.

1. Verdiep je in de functieomschrijving

Niets is erger dan tijdens een sollicitatiegesprek erachter komen dat het een andere functie betreft dan je dacht. Het is dan ook belangrijk om goed de vacature door te nemen en dan met name de functiebeschrijving. Let bij het lezen van de functiebeschrijving op de volgende punten:

  • Vereiste vaardigheden
  • Je dagelijkse taken en verantwoordelijkheden
  • Vereiste werkervaring

2. Je inlezen in het bedrijf

Je voor een sollicitatiegesprek inlezen in een bedrijf is van groot belang. Niet alleen geeft het je tijdens het gesprek meer zelfvertrouwen, het laat ook zien dat je echt geïnterresseerd bent in het bedrijf en de functie. De volgende punten zijn belangrijk om te weten over het bedrijf waar je gaat solliciteren:

  • Wat doet het bedrijf, wat zijn hun grootste prestaties?
  • Wat is de missie van het bedrijf?
  • Wie zijn hun grootste concurrenten?
  • Hoe zien de website en social media kanalen eruit?
  • Wie wordt jouw gesprekspartner? Zoek dit vooraf op LinkedIn, zo hoef je je niet meer bij iedere langslopende persoon af te vragen of dit je gesprekspartner gaat zijn.
  • Wat spreekt jou aan aan het bedrijf of de branche?

Daarnaast kun je per functie ook weer extra voorbereidend werk doen. Ga je op gesprek voor een eerste baan in online marketing? Bekijk dan zeker de website en schrijf voor jezelf op wat je sterk vindt aan de site en wat je zou willen verbeteren of testen. Of wil je aan de slag als promotiemedewerker? Weet dan voor welke goede doelen of merken je gaat werven.

3. Je inlezen in jezelf

Het klinkt voor de hand liggend, maar zorg dat je weet wat er op jouw cv in jouw motivatiebrief staat. Het kan alweer even geleden zijn dat je deze hebt gemaakt en je wilt niet onvoorbereid overkomen. Daarnaast kun je ook verschillende tests doen bij Testcentrum Groei. Door het maken van een beroepskeuzetest, persoonlijkheidstest en competentietest heb jij meer inzicht in wat je precies kunt en dit kan je dan ook tijdens het sollicitatiegesprek beter verwoorden naar het bedrijf toe.

4. Antwoord op de meest gestelde vragen in een sollicitatiegesprek

Een heel belangrijk onderdeel van je voorbereiding zijn de sollicitatievragen. Wat zijn vragen die je tijdens het sollicitatiegesprek kunt verwachten? En hoe beantwoord je die vragen het best? Dit kun je doen aan de hand van de STARR-methode.

Situatie - was was de context waarin het voorbeeld zich afspeelde?

Taak - wat was je taak die je op je hebt genomen?

Actie - welke acties heb je ondernomen?

Resultaat - wat was het resultaat van je handelen?

Reflectie - hoe kijk je terug op je handelen?

Deze methode wordt vaak gebruikt, grote kans dat je deze methode al eens hebt gebruikt voor een schoolopdracht. Het zorgt ervoor dat je de vragen tijdens een sollicitatiegesprek duidelijk en gestructureerd kunt beantwoorden. Voor concrete voorbeeld antwoorden op deze vragen lees dan vooral verder;).

5. Sollicitatiegesprek kleding klaarleggen

Een beetje cliché, maar helemaal waar: zorg dat je je goed voelt! Bedenk van tevoren al wat je aan gaat doen, zorg er voor dat je je goed voelt in die kleding en ga op tijd naar bed de dag voor je sollicitatiegesprek. Neem op de dag zelf de tijd om er zeker van te zijn dat je er verzorgd uit ziet. Geen idee wat je aan moet doen naar je sollicitatiegesprek? Bekijk dan onze tips for een perfecte sollicitatiegesprek outfit.

6. Oefen het gesprek

Je wilt natuurlijk zelfverzekerd overkomen tijdens een sollicitatiegesprek. Oefen daarom het gesprek voor de spiegel of vraag een vriend of vriendin. Let bij het oefenen erg op je lichaamstaal. Kom je open, zelfverzekerd en positief over? Omdat je nu ook meteen je verhaal een keer geoefend hebt, ben je extra goed voorbereid!

7. Meenemen naar het sollicitatiegesprek

Zorg ervoor dat je je cv en de vacature hebt uitgeprint, zo kun je beiden nog eens lezen onderweg naar het gesprek of wanneer je op je gesprekpartner wacht. Ook handig om mee te nemen: 1-2 pennen en een notitieboekje.

8. Vervoer naar het gesprek

Ga je met de auto? Fietsend? Of neem je toch de trein? Zoek vooraf op hoe je er komt. Naast dat je natuurlijk niet te laat wilt komen, wil je ook een fijne reis hebben. Als je een stressvolle reis hebt, kan dat namelijk invloed hebben op je humeur! Check eventuele vertragingen, stakingen of files. Gebeurt het toch dat je te laat komt? Laat dat dan zo snel mogelijk weten. Gelukkig heb jij ter voorbereiding ook het telefoonnummer van je gesprekspartner opgeslagen ;).

9. Vragen sollicitatiegesprek om te stellen

Aan het eind van elk sollicitatiegesprek wordt er altijd gevraagd of jij nog vragen hebt. Grijp deze kans! Zo laat je niet alleen zien dat je echt geïnteresseerd bent, maar je komt er ook achter of het werk echt bij je past. Weet je niet zo goed wat je kunt vragen? Wij hebben hier een paar voorbeelden van vragen die je kunt stellen tijdens het sollicitatiegesprek.

10. Zorg voor jezelf

Er bestaat zoiets als jezelf té veel voorbereiden. Zorg ervoor dat je voldoende slaapt, goed eet en een momentje wegneemt van al die sollicitatiegesprek voorbereidingen. Het moet natuurlijk niet onnodig stress veroorzaken.

sollicitatietips voor jouw sollicitatiegesprek

Sollicitatiegesprek vragen en antwoorden

Hoe je de meest gestelde sollicitatievragen beantwoordt, hebben we al eerder uitgelegd. Maar welke vragen kun je eigenlijk verwachten tijdens een sollicitatiegesprek?

1. Vertel iets over jezelf

Een goede manier om deze vraag te beantwoorden is eerst iets te vertellen over het heden, dan over het verleden en daarna over de toekomst. Zo kun je benoemen wat je nu doet, hoe je daar terecht bent gekomen en waarom je zo enthousiast bent over de baan waarvoor je nu op gesprek bent.

Het is natuurlijk niet de bedoeling dat je je hele levensverhaal gaat vertellen. Schrijf daarom ter voorbereiding de hoofdlijnen voor jezelf op zodat je niet te ver afdwaalt. Je kunt de vraag gemakkelijk in twee delen beantwoorden:

  • Wie ben jij?

Gebruik ongeveer 15 tot 20 seconden om iets over jezelf te vertellen. Houdt het luchtig. De werkgever of recruiter wilt probeert er tijdens het gesprek ook achter te komen hoe je als persoon bent. Zo kun je vertellen welke opleiding je doet, maar ook wat je in je vrije tijd leuk vindt om te doen.

  • Waarom heb je gesolliciteerd op deze functie?

Misschien is dit je eerste baan en wil je nu de vaardigheden die je op school hebt geleerd, gebruiken en toepassen in deze functie. Anders kun je uitleggen dat je je huidige functie wilt verlaten om jezelf uit te dagen in een nieuwe functie of branche.

'Vertel iets over jezelf' voorbeeld antwoord

“Ik heb drie jaar gewerkt als Sales Assistant voor bedrijf X. In deze periode heb ik commerciële ervaring opgedaan. Dit heeft mij gestimuleerd om naar de universiteit te gaan en een business gerelateerde studie te kiezen. Nu ik ben afgestudeerd en wil ik mijn vaardigheden die ik heb opgedaan tijdens mijn studie toepassen in een retailomgeving. Deze functie interesseert mij omdat mijn passie voor mode al jaren een groot deel van mijn leven is en ik dit in een professionele werkomgeving wil gebruiken. Ik vind het ook leuk om samen te werken en ik begreep dat uw bedrijf onlangs Beste Werkgever Van Het Jaar 2018 heeft gewonnen, wat voor mij erg belangrijk is.”

2. Waarom wil je hier werken?

Combineer voor deze sollicitatievraag jouw enthousiasme met je kennis over het bedrijf!

Do's:

  • Noem iets wat het bedrijf heeft gedaan dat echt indruk op je heeft gemaakt.
  • Noem bepaalde skills waar het bedrijf heel goed in is en die jij wil leren / kennis die het bedrijf heeft die ook voor jou erg interessant is.
  • Heb je een passie voor de branche? Laat dat zien!
  • Misschien ken je wel iemand die er al werkt en ben je benieuwd geworden na al zijn/haar positieve verhalen (alleen doen als je er ook echt iemand kent!)

Don'ts:

  • Ongeïnteresseerd overkomen.
  • Niet weten waarom je bij hen wil werken.
  • Vertellen dat je gewoon een bijbaan nodig hebt om geld te verdienen (dat komt niet erg gemotiveerd over).

'Waarom wil je hier werken?' voorbeeld antwoord

“Ik heb altijd met veel plezier gewerkt in een bedrijf waar teamwork voorop stond en dat heeft bedrijf X door en door laten zien. De innovatieve veranderingen, zoals [voorbeeld invoegen], hebben een doorbraak gemaakt op de sector, wat voor mij inspirerend is. Ik zou ook graag de kans willen krijgen om mijn carrière in de technologische sector te ontwikkelen en de kennis die ik heb opgedaan tijdens mijn studie, te benutten.”

3. Wat zijn je zwakke punten?

Zwakke punten: een zwakte als 'perfectionisme' is al zo vaak gebruikt dat het geen indruk meer maakt. Wij raden je aan een zwakte te noemen die waarschijnlijk niet veel invloed gaat hebben op je werkprestaties. Solliciteer je voor een bijbaan op een klein kantoor, dan is het niet zo erg als je het eng vindt om voor grote groepen te presenteren.

Zorg er wel voor dat je zwakte overeenkomt met het werkveld: als je in de horeca aan de slag wil ga je niet vertellen dat jouw zwakte het repareren van fietsbanden is;).

'Wat zijn je zwakke punten?' voorbeeld antwoord

“Tijdens mijn schooltijd had ik moeite met presentaties. Ik werd overspoeld met angst en kreeg hierdoor slechte cijfers. In mijn tweede jaar besloot ik hier iets aan te doen en volgde ik workshops over hoe ik professioneel kan presenteren. Hoewel dit een uitdaging was, werd ik zelfverzekerder en behaalde ik veel hogere cijfers.”

4. Waarom zouden wij voor jou moeten kiezen?

In de vacaturetekst staan meestal skills die belangrijk zijn voor deze functie. Kies een paar van deze skills en werk deze uit. Uit welke situatie blijkt dat jij deze vaardigheid bezit? Daarnaast wil je ook benoemen wat je verder toe zou voegen aan het bdrijf. Misschien heb jij bepaalde kennis die zij goed kunnen gebruiken of heb je al een heel leuk idee voor hen, deel dit gerust! Daarmee toon je je creativiteit en initiatief.

5. Wat is je ideale werkomgeving?

Je gesprekspartner wil met deze vraag inschatten of jij goed binnen de werkomgeving past.

Wat je hier kunt benoemen:

  • Werk je liever zelfstandig of in een groep? Misschien zijn er bepaalde taken die je het liefst alleen doet, terwijl je voor andere taken graag input hebt van anderen.
  • Presteer jij het best wanneer het rustig is of kom jij helemaal tot level in een drukke omgeving?
  • Sturing & leiding: vind jij het fijn als iemand je alles precies uitlegt en steeds met je meekijkt, of zoek jij het het liefst allemaal zelf uit?

Probeer ook bij het beantwoorden van deze sollicitatievraag weer dicht bij jezelf te blijven: als je verwacht dat het heel rustig gaat zijn op de werkvloer, ga dan niet zeggen dat dat jouw ideale werkomgeving is wanneer dat eigenlijk niet zo is.

6. Waar zie je jezelf over 5 jaar?

Een ontzettend moeilijke vraag, zeker als je nog aan het studeren, of net klaar met je studie bent. Vind je deze vraag heel lastig te beantwoorden? Antwoord dan op een manier die niet te specifiek is, maar die wel laat zien dat je ambitieus bent.

'Waar zie je jezelf over 5 jaar?' voorbeeld antwoord

“Over 5 jaar wil ik ontzettend veel geleerd hebben over X, zodat ik die kennis in kan zetten voor X. Ik heb het gevoel dat ik mijn kennis hierover bij jullie kan ontwikkelen, en daarom ben ik zo enthousiast over de baan!”

7. Waarom ging je weg bij je vorige werkgever?

Deze vraag wordt gesteld om er achter te komen of je om een goede reden weg bent gegaan en hoe je je opstelt in een moeilijke situatie: neem je een slachtofferrol aan of zorg je voor je eigen geluk?

Je eerste instinct zal zijn om alle negatieve kanten van je vorige baan op te noemen, doe dit niet! Je kunt je beter focussen op alle dingen die je daar hebt geleerd en waar je trots op bent en daarna op iets wat je miste in je oude baan (en wat je in je nieuwe baan hoopt te vinden).

'Waarom ging je weg bij je vorige werkgever?' voorbeeld antwoord

“In mijn vorige baan werkte ik in een heel leuk team en heb ik ontzettend veel geleerd over sales. Ik ben trots op het constant behalen van mijn targets, maar uiteindelijk kon ik deze baan niet meer combineren met mijn studie door de lange reistijd en onregelmatige uren. Ik zou het liefst weer in sales werken, en omdat jullie een stuk dichter bij huis zitten en met regelmatige uren werken lijkt me dit een ideale vervolgstap.”

Sollicitatievragen die jij kunt stellen

Aan het eind van het gesprek krijg jij de kans om vragen te stellen. Het zou kunnen dat veel van je vragen al tijdens het gesprek zijn beantwoord. Maar probeer alsnog met een aantal slimme vragen te komen. Op deze manier laat je zien dat je goed voorbereid bent en meer over het bedrijf en de functie te weten wilt komen.

Voorbeelden van vragen die je tijdens een sollicitatiegesprek kunt stellen

  • Hoe zou je de sfeer in het team / bedrijf beschrijven?
  • Wat vind je zelf het leukst en het minst leuk aan het werken bij dit bedrijf?
  • Hoe ziet een typische werkdag er uit?
  • Worden er trainingen aangeboden / zijn er doorgroeimogelijkheden?
  • Waarom is deze baan vrijgekomen?
  • Wat zijn de belangrijkste uitdagingen in deze baan?
  • Op welke vlakken willen jullie je de komende tijd verbeteren?
  • Waar wil het bedrijf over 5 jaar zijn? Wat is de bedrijfsstrategie?
  • Bij een stage: waarom zijn jullie specifiek op zoek naar een student?

Helemaal op het einde van het gesprek kun je vragen hoe de sollicitatieprocedure verder verloopt en wanneer je kunt verwachten iets van het bedrijf te horen.

Waarom zou je vragen stellen tijdens een sollicitatiegesprek?

Waarom het zo goed is om vragen te stellen tijdens een sollicitategesprek?

  • Het laat zien dat je geïnteresseerd bent

    Als je geen interesse had, zou je proberen zo snel mogelijk het gesprek te verlaten. In plaats daarvan is de eenvoudigste manier om oprechte interesse te tonen, door vragen te stellen over de functie, het bedrijf of zelfs over je gesprekspartner. Hoe zijn zij bijvoorbeeld gegroeid naar hun huidige positie?

  • Je hebt je ingelezen in het bedrijf

    Door vragen te stellen over risico's, concurrenten of recente veranderingen laat je zien dat je onderzoek naar het bedrijf hebt gedaan. Je kunt ook vragen stellen over de waarden van de organisatie, om te zien of die bij je passen.

  • Je neemt evetuele twijfels weg

    Je wilt natuurlijk ook weten of je jezelf ziet werken in het bedrijf op de lange termijn. Dit is ook de kans om te weten te komen of er nog twijfels zijn die je uiteindelijke beslissing beïnvloeden.

Sollicitatievragen die je moet vermijden

We raden het je aan om vragen te stellen tijdens een sollicitatiegesprek. Maar, er zijn ook een aantal vragen die je zeker niet tijdens je eerste gesprek moet stellen. Vragen over de arbeidsvoorwaarden komen vaak in een latere fase van het sollicitatiegesprek aan bod.

Vragen die je beter niet kunt stellen:

  • Wat is het salaris?
  • Wat doet jullie bedrijf?
  • Wanneer kan ik vakantiedagen aanvragen?
  • Hoe lang is de lunchpauze?
  • Heb ik de baan gekregen?

sollicitatietips voor jouw sollicitatiegesprek

Het sollicitatiegesprek: de do's & don'ts

Tijdens het sollicitatiegesprek probeert jouw gesprekspartner er achter te komen of jij een goede match bent voor het bedrijf én voor de functie. Daarom is het belangrijk jezelf te zijn en vragen zo eerlijk mogelijk te beantwoorden. Wij sommen nog even de belangrijkste do's & don'ts voor je op!

Do's

  • Breng je verhaal op een positieve manier en met een glimlach.
  • Praat rustig en duidelijk, als je niet meteen het antwoord op een vraag weet kun je aangeven dat je er even over na wilt denken.
  • Laat de ander uitpraten en luister ook actief naar wat hij/zij zegt.
  • Neem een open lichaamshouding aan en zit rechtop.
  • Maak regelmatig oogcontact.
  • Wacht even met plaatsnemen totdat de andere persoon zit, dit is een teken van respect.
  • Je telefoon helemaal op stil zetten.

Don'ts

  • Vergeten je kauwgom uit te doen vóór het gesprek.
  • Negatief, ongeïnteresseerd of arrogant overkomen.
  • Je te informeel gedragen, alsof je met je beste vriend(in) aan het praten bent.
    Zorg er wel voor dat je persoonlijkheid naar boven komt, je hoeft niet super-serieus over te komen.
  • Heel erg overdrijven of liegen.
  • Geen pauzes durven te nemen om een slok van je drinken te nemen, een korte pauze geeft jou en je gesprekspartner even rust om alles te verwerken.

Wat te dragen op een sollicitatiegesprek

Een eerste indruk maken; daar krijg je geen tweede kans voor. Dit geldt ook tijdens een sollicitatiegesprek. Inmiddels weet je al veel over het sollicitatiegesprek en de voorbereiding hiervan. Maar wat is geschikte sollicitatiekleding? Wij geven je graag wat kledingadvies en suggesties!

Sollicitatie outfit vrouwen

Voor vrouwen is de dresscode voor een solliciatigesprek niet heel strikt. Vaak is een (niet gekreukte!) blouse met een nette broek al voldoende.

Do's

  • Kies een outfit waarvan je denkt dat die het best past bij het bedrijf.
  • Kies basiskleuren zoals; wit, grijs, donkerblauw of zwart.
  • Een blouse is altijd een veilige keuze.
  • Zorg dat je kleding netjes gestreken is.

Don'ts

  • Afgetrapte sneakers aantrekken.
  • Té onthullende kleding.
  • Hakken aantrekken waar je eigenlijk niet goed op kunt lopen.
  • Iets aantrekken waar je je niet prettig in voelt.

Sollicitatie outfit mannen

Mannen zijn zelden overdressed wanneer zij een pak aantrekken. Gunstig, want dit maakt de keuze voor een solliciatie outfit een stuk makkelijker!

Do's

  • Ga voor een sollicitatie outfit die past bij het bedrijf.
  • Kies basiskleuren zoals; wit, grijs, donkerblauw of zwart.
  • Zorg voor goede lichamelijke verzorging.
  • Nette schoenen.

Don'ts

  • Te veel aftershave.
  • Een overhemd aantrekken waar zweetvlekken zichtbaar in zijn.
  • Te veel motieven op je overhemd.
  • Een pet of hoed dragen.

Na het sollicitatiegesprek

In sommige landen is het normaal om een mail te sturen na het sollicitatiegesprek om je gesprekspartner te laten weten hoe leuk of fijn je het gesprek vond. In Nederland komt dit minder vaak voor. We snappen dat het lastig is om te wachten op het telefoontje na je sollicitatie, maar dit raden we je toch aan.

Twee redenen om wel contact op te nemen:

  • Als je je ineens bedenkt dat je een hele belangrijke vraag bent vergeten te stellen / belangrijke informatie nodig hebt omdat je anders misschien niet kunt starten.
  • Wanneer je nog niets van het bedrijf hebt gehoord na de datum waarop ze contact met je op zouden nemen.

De beslissing: wat doe je als?


Je bent aangenomen

Kan je niet wachten om van start te gaan? Van harte gefeliciteerd!! Je kunt binnenkort beginnen met je nieuwe baan of stage. Wil je daar meer over weten? Lees dan ook het artikel eerste week stage of nieuwe baan.

Weet je niet helemaal zeker of je blij bent dat je bent aangenomen? Dan kun je om bedenktijd vragen. Er wordt waarschijnlijk wel gevraagd naar de reden, dus zorg dat je die al hebt voorbereid. Als het niet goed voelt, accepteer de baan dan liever niet (als je die mogelijkheid hebt). Daar hoef je je niet schuldig over te voelen: zou je wel accepteren, dan zou het bedrijf veel tijd kwijt zijn aan jouw training maar zullen ze over een korte tijd alweer op zoek moeten naar je vervang(st)er.

Je bent niet aangenomen

Ontzettend jammer dat je bent afgewezen voor je sollicitatie, blijkbaar was jij geen goede match met dit bedrijf. Misschien kwam je er tijdens het gesprek al achter dat je hier niet gelukkig zou worden of was het juist een complete verrassing, soms heb je net de pech dat er een betere kandidaat bij zat.

Gebruik deze beslissing als een leermoment en vraag gerust waarom er uiteindelijk voor een andere kandidaat is gekozen. Jouw uitgangspunt hier is dat je jezelf wil verbeteren, het is niet de bedoeling dat je de ander ervan probeert te overtuigen dat ze de verkeerde keuze hebben gemaakt of dat je tegen de genoemde redenen in gaat.

Accepteer het, ga wat leuks doen en wanneer je er klaar voor bent ga je door met solliciteren. Met wat je tijdens dit gesprek hebt geleerd ga je zeker weten een baan of stage vinden die nog veel beter bij je past!

Wil je nog meer weten? Bekijk dan ook dit artikel over sollicitatiegesprek tips op Jobbird.

Sollicitatietips